Grecia, off-season, off-camping, off-worry

Nu am înțeles niciodată de ce merg oamenii în Grecia vara. E prea cald, prea aglomerat, prea zgomotos, prea mult. Pentru noi, Grecia e pentru off-season.

A fost al doilea an la rând în care am mers în Grecia cu autorulota în luna aprilie-mai, chiar înainte de deschiderea sezonului, și, sincer, nu cred că există o perioadă mai bună pentru a vizita această țară. Poate doar toamna să mai fie la fel.

Anul acesta, am avut la dispoziție 10 zile pentru această vacanță și, deși camparea în afara campingurilor în Grecia este interzisă, nu am petrecut nici măcar o singură zi în camping.

Am plecat din România fără să știm exact unde mergem. Am oprit o noapte în Bulgaria, pe marginea unui drum, să dormim, apoi am pornit mai departe, oscilând între a ne seta ca destinație insula Thassos sau un braț al zonei Halkidiki.
Pauza noastră pentru masa de prânz a arătat așa:

Am campat a doua noapte lângă Kavala, aproape de granița cu Bulgaria, la marginea unei păduri de măslini.


A doua zi, am decis să pornim spre insula Thassos.

Ferry-ul ne-a costat 32 de euro – adică mașina și doi adulți, pentru că Gruia este prea mic ca să plătească bilet. În 30 de minute, eram deja pe insulă.

Am pus pe Waze campingul Golden Beach Thassos, despre care citisem doar review-uri bune. Am ajuns acolo, însă era închis. Asta poate fi, într-adevăr, o problemă atunci când decizi să călătorești în afara sezonului, mai ales dacă depinzi de camping. Puține campinguri din Grecia se deschid înainte de 1 mai.

Ne-am repliat rapid și am mers spre următorul camping de pe insulă (insula este foarte mică, cred că o poți face în maxim o oră de mers cu mașina pe țărm), Camping Prinou Thassos. Camping-ul era minunat, mult mai bine întreținut și mai cochet decât celalalt, cu acces direct pe plajă, copaci imenși, umbră naturală, cântec de păsări. Dar, again, închis.

Ne-am încercat norocul și la al treilea camping – Dedelos, aflat la doar 10 min de mers cu mașina de Campingul Prinou. Tot închis. Ne-am întors la camping-ul Prinou, care ne plăcuse cel mai mult, și am campat exact la marginea lui, lângă ceea ce urma să aflăm că era plaja Hotelului Artemis, aflat peste drum.

Planul nu era să rămînem într-un singur loc, dar am găsit un loc atât de fain, cu oameni atât de prietenoși, încât nu am mai vrut să plecăm.

Am discutat și cu proprietarii hotelului pe plaja căruia campasem și ne-au spus că sunt de acord să rămânem acolo până vor deschide plaja pentru public. Ne-au dat acces și la apă, ceea ce a fost tot ce aveam nevoie ca să nu ne mai dorim să căutăm alt loc de camping.

În ultima noastră zi acolo, pe când ne plimbam pe insulă, un echipaj de poliție a venit în absența noastră în locul unde eram campați, cu intenția de a ne da amendă, însă, din fericire, oamenii de la hotel care lucrau la amenajarea plajei – și cu care ne împrietenisem deja – ne-au ajutat, spunându-le că ei ne-au permis să stăm acolo și că vom pleca, oricum, a doua zi.

Forever grateful 🙂

Despre insulă, putem spune că este, într-adevăr, mică. Merită văzută plaja de marmură – Marble Beach, o plajă micuță cu piertricele albe și unele dintre cele mai frumoase nunațe de apă și cer pe care le-am văzut vreodată.

 

View this post on Instagram

 

This was Marble beach and some of the best colors I ever saw in a sea and in the sky.

A post shared by 🚐 Outsider (@outsider.ro) on

La fel, dacă ajungeți pe Thassos, nu trebuie să ratați Giola Natural Pool, un soi de piscină între stânci, unde înțeleg că apa e mult mai caldă decât în mare, iar priveliștea merită drumul anevoios până la ea.

Concluzia este că, da, Thassos este o soluție pentru o vacanță aproape de țară. Nu aș mai merge a doua oară, pentru că nu mi se pare că aș mai avea ceva nou de văzut sau făcut, iar în sezon, înțeleg că este oricum mult prea aglomerată.

Grecia off-season, off-camping is the winner for us :))

PS: În caz că are cineva nevoie, aici e o hartă a tuturor camping-urilor de pe insulă. Distanțele dintre ele sunt foarte mici, așa că nu e imposibil să le vedeți pe toate și să decideți pe loc unde să vă opriți, cu condiția să nu fie închise 🙂